Spirementet anmelder Blumat vandingssystem

Lavpraktisk selvvanding til planterne i ferien

For første gang har jeg fundet et selvvandingssystem, jeg stoler på, når jeg tager afsted på ferie. De små Blumat lerkegler med prop og ledninger er så lavpraktiske, at det kun går galt ganske få gange.

 Anmeldelse af Blumat vandingssystem 

 

I mange år har jeg forsøgt mig med forskellige systemer, der kan sørge for at vande mine planter i lejligheden, når jeg er afsted på ferie – både de automatiske og de mere lavpraktiske metoder. Jeg har f.eks. forsøgt mig med at vende plastikvandflasker på hovedet, få en god ven til at komme forbi og jeg havde også engang et batteridrevet pumpesystem (dette fra amazon). Ingen af disse har været helt optimale, da de enten gav for lidt vand, stoppede til, pålagde andre for meget arbejde eller simpelthen holdt op med at virke, imens jeg var afsted.

Blumat vandingsanlæg koblet til en spand

Blumat er et godt bud på et selvkørende vandingssystem til ferien.

 

Lerkegler der selv doserer vandet

For et års tid siden prøvede jeg derfor at købe en kasse med Blumat vandingskegler. Jeg var ret skeptisk, da det praktisk talt bare er en lerkegle med et låg og en ledning. De koster ikke særligt meget, og der er næsten ingen artikler om dem rundt omkring på nettet. Samtidig lovede beskrivelserne, at de små lerkegler ville fungere som et drypsystem, der selv doserer vandet, når planterne bliver tørre. Min skepsis forsvandt dog efter første ferie, hvor planterne stod fine og grønne, da jeg kom hjem.

 

Fakta
Køb hos:
Byhaver.dk eller bestil dem via Amazon.co.uk

Pris:
Cirka 30 kr. per stk. (45 kr. for XL). De kan også købes i pakker af 3 og 6 stk.

Tidsforbrug:
30 min. til opsætning og 15-30 min. til rengøring.

 

Lerkeglerne er helt selvkørende, når de først er sat i gang. Det tager dog en halv times tid at få sat det hele op – afhængigt af hvor mange kegler man har.

 

Sådan virker det

For at sætte vandingssystemet op, skal du udover Blumat-keglerne også bruge en spand eller anden beholder til vand. Vælg størrelsen på vandtanken alt efter hvor lang tid, du skal være væk. Jo større spand – jo længere tid har planterne vand.

 

Sådan sættes det op:

  1. Læg keglen i vand i 10-15 minutter, så den kan suge fugten til sig og bliver fyldt med vand
  2. Sæt låget (med ledningen i) på keglen, så det slutter tæt
  3. Placer keglen i jorden ved planten, så låget og den øverste del lige stikker op
  4. Put ledningsenden ned i spanden med vand

Nu begynder systemet at give planterne vand. Når jorden tørrer ud, vil vandet i lerkeglen begynde at sive ud i jorden. Porerne i leret (en masse bittesmå åbninger) skaber et undertryk, og det gør, at vandet i spanden bliver suget op og holder keglen fyldt med vand. Undertrykket forsætter, indtil der kommer luft ind i slangen – enten fordi spanden er tom, eller man tager slangen op af vandet.

Hvis spanden med vand står højt i forhold til planten, vil der løbe mere vand ned til planten end hvis den står lavt. Det er en god idé at eksperimentere lidt med det, inden du tager afsted, så du ved sådan cirka hvor meget vand, planterne får om dagen. Til mine planter på altanen plejer jeg at sætte spanden på cirka samme niveau som planterne, så ledningens åbning ligger i vandet på niveau med eller lidt under bunden af plantens potte – så fungerer det altid okay.

 

God succesrate

Jeg har nu brugt Blumat vandingssystemet en håndfuld gange, og hver gang er jeg blevet overrasket over, hvor godt det er gået for planterne. De står fine og grønne, og vandtankene er godt tømte.

Sidste sommer var vi ude at rejse i tre uger, og der var størstedelen af planterne overlevet – kun en enkelt var bukket under. Det skyldtes, at systemet aldrig rigtigt var kommet i gang, og vandbeholderen var stadig helt fyldt. Måske der var kommet for meget luft ind fra starten af, eller låget sad for løst på, så undertrykket aldrig blev skabt – jeg ved det ikke. For at det ikke sker igen, er jeg begyndt at sætte vandingssystemet op en dag eller to i forvejen. Så kan jeg holde øje med, at keglerne begynder at trække vand, og rette op på det, inden vi rejser.

 

Rengøring

En af de lidt trælse ting ved Blumat-keglerne er, at de kræver noget arbejde, når man kommer hjem. Når man trækker dem op af jorden, er de godt beskidte, og man bliver nødt til grundigt at rense dem i rent vand. Derudover er beholderne også tit blevet lidt ulækre (hvis de har stået udenfor) af blade og alger. Jeg plejer at bruge et kvarter – måske en halv time – på at få renset beholdere, skyllet og tørret kegler og få det hele tilbage som før. Det er godt givet ud, for så er det hele klar til brug næste gang, jeg skal afsted på ferie.

 

Plusser og minusser

+ Godt

Billigt

Stabilt

Fleksibel periode (det er spandens størrelse, der afgør det)

Skalérbart (du kan altid købe flere kegler)

Kan bruges igen og igen

 

– Dårligt

Kræver rengøring

Kommer nogle få gange ikke rigtigt i gang

Blumat vandingskegler der ligger i vand

Lerkeglerne skal ligge i vand i 10-15 minutter, før de kan bruges

Blumat vandingssystem propper og ledninger til 7 kegler

Propperne til vandingssystemet med de tilknyttede ledninger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 kommentar

  1. Sine Bjerkan - 3 år ago

    Hej, Tak for en fin artikel. Kender du et sted i Kbh hvor jeg kan købe systemet?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *