Spirekasse til hydroponics

Forsøg med hydroponics – dyrkning af krydderurter uden jord

Historien om mit første forsøg med jordløs dyrkning af krydderurter - også kaldet hydroponics. Spiringen gik over alle forventninger, men derefter har ventetiden været lang og ikke helt uden udfordringer.

Det lyder spændende og ret eksotisk – hydroponics (på dansk: hydrokultur) – en metode til dyrkning af planter uden brug af jord. Jeg stødte på idéen for et par år siden og har lige siden haft lyst til at prøve det. Det har bare været svært at finde remedierne til at komme i gang. Da jeg hørte, at Ikea havde fået en række produkter til hydroponics, slog jeg derfor til og kastede mig ud i projektet.

 

Sådan kom jeg i gang

Jeg startede med at tage en tur i Ikea og købe nogle af deres elementer fra Växer-serien. Det blev til en spirekasse, spireblokke og en pose med pimpsten. Derudover købte jeg også et vækstlys, så jeg kunne spare pladsen i vindueskarmen og stille spirekassen i et mørkt hjørne på reolen.

Af frø havde jeg i forvejen en samling med breve af basilikum, koriander, purløg og dild. Jeg vidste ikke, om de var oplagte frø til hydroponics, men det var dem, jeg havde, så de blev prøvet af. Derudover havde jeg både gødning og små plastikpotter.

materialer til hydroponics

Frøene havde jeg i forvejen, mens jeg fandt pimpsten, spireblokke og spirekasse i Ikea.

 

Fakta
Hvad er hydroponics?

Hydroponics er et engelsk udtryk for dyrkning af planter uden brug af jord. Planterødderne kan enten vokse i vand, eller de kan vokse i et vækstmedium som f.eks. lecakugler eller pimpsten. Da planterne ikke får den næring, som normalt kommer fra jorden, bruger man en eller anden form for gødning. Gødningen opløser man i det vand, som planterne står i og suger til sig.

 

Opsætning af spirekassen

Spireblokkene fra IKEA er lavet specielt til formålet. Det er små cylinderformede stenuldsstykker, der er udhulet i den ene ende til at lægge frøet i.

Det var forholdsvist let at komme i gang med projektet, og jeg kastede mig ud i at lægge frøene i spireblokkene og sætte dem ind i spirekassen. Det gik stærkt, og jeg fik sat det hele i gang på en halv times tid.

Jeg lagde to frø i hver spireblok – undtagen med purløgene, der gerne må vokse mange tæt sammen. For purløgene kom jeg derfor cirka 10-15 frø i hver blok. Et lille tip – husk at tage handsker på, inden du rør ved blokkene. Stenulden rev en del i mine hænder, og det gik ikke væk ved bare at vaske dem godt med sæbe. Så handsker er helt sikkert vejen frem.

Da frøene var på plads, fyldte jeg vand i spirekassen, og så gik der et øjeblik, før alle spireblokkene sugede vandet til sig, og spirementet var sat i gang.

 

Spiringen

De første par dage skete der ikke det store. Frøene lå bare helt stille og sugede fugten til sig. Der begyndte at komme en lille smule hvid mug på mange af frøene, så jeg blev bange for, at der var gået noget galt. Men efter en uges tid var de fleste af planterne kommet fint ud af skallerne. Derefter gik spiringen derudaf.

 

Jeg lod spirerne stå i spirekassen i små tre uger, da jeg ikke var helt sikker på, hvornår jeg skulle flytte dem over i potter med pimpsten. Jeg havde læst mig frem til, at der skulle være mindst to synlige blade på spiren. Korianderspirerne var hurtigt store, men de andre var ret små og ikke så godt udviklede. Det blev derfor til i alt 19 dages spiring.

Da det var tid til at flytte dem over i potter, var der kun en håndfuld af spirerne, der ikke var kommet frem. Derudover var der også et par af spirerne, der ikke rigtigt havde fået fat. Men udbyttet var generelt over al forventning.

 

En spireblok med et muggent frø

Der var nogle få spireblokke, hvor frøene aldrig åbnede sig. De samlede en lille klump hvid mug omkring frøet.

 

Fra spirekasse til potter

Jeg havde valgt ikke at købe Ikeas produkter til næste etape. De har nogle dyrkningssæt, som er bokse med en masse huller og små trådnetspotter, som passer ned i hullerne. Jeg har i forvejen nogle Fiskars Kitchen Garden-drivhuse, som jeg besluttede at dyrke mine planter i, og så genbrugte jeg også spirekassens bund. Derudover brugte jeg nogle plastikpotter, som jeg havde i forvejen.

Da jeg ikke havde out-of-the-box-løsningen til næste fase, skulle jeg derfor først gøre plastikpotterne klar til spirerne. Det var nogle helt almindelige plastikpotter med nogle få huller i bunden – lavet til almindelig dyrkning i jord. Da der skal kunne komme godt med vand ind til rødderne i hydroponics, klippede jeg nogle slidser i siden af alle potterne. Derudover blev jeg nødt til at lægge et lille stykke køkkenrulle i bunden af hver potte, så pipstenene ikke trillede ud af hullerne i bunden.

 

 

Nu var potterne klar, så jeg fyldte pimpsten i bunden og satte 2-3 spireblokke i hver potte. Derefter lagde jeg forsigtigt pimpsten rundt om spireblokkene og et lille lag oven på hver spireblok, så de var helt dækkede.

 

Klar til drivhuset

Potterne blev sat ind i mine indendørs drivhuse. De er egentligt ikke lavet til hydroponics, men der er et stort kar i bunden af hvert drivhus, hvor det er meningen, at man skal have vand til planterne. Her satte jeg bare potterne direkte i og hældte lidt mere vand i end normalt.

Derudover satte jeg en håndfuld potter i spirekassens bund og satte låget på, så det også fungerede som et salgs drivhus.

Jeg er lidt i tvivl om, hvor meget gødning, der skal bruges til hydroponics-dyrkning. Da der ikke er næring fra jorden, burde der jo skulle mere til, end når man normalt vander planter. På den anden side var på det tidspunkt planterne så små, at de nok ikke krævede særlig meget næring. Jeg valgte derfor at give dem cirka samme mængde, som når jeg vander mine andre potteplanter (1/2 låg gødning til 3 liter vand).

 

Mug og alger

Da potterne var sat i drivhusene, var det bare at vente. Og jeg ventede. Og ventede. Det gik virkeligt sløvt.

Efter en uges tid begyndte planterne i den omdannede spirekasse at hænge lidt, blive gule og der kom et grønt lag alger på overfladen af pimpstenene. Derudover var der også lidt fin hvid mug ved nogle af planternes rødder.

 

Alger i en af potterne

Flere af potterne fik et grønt algelag på overfladen af pimpstenene

 

Da det kunne have noget med luftgennemstrømningen at gøre, fjernede jeg spirekasselåget og lod planterne stå frit. Det hjalp dog ikke. Jeg prøvede derfor også at pakke planterne ind i sølvpapir, så algerne på overfladen ikke fik lys. Det hjalp lidt, og ved bagefter at skylle planterne forsigtigt under vandhanen, fik jeg det meste væk. Nu her en uge senere, er det dog tilbage igen, og jeg har dømt planterne tabt.

Planterne i de to Kitchen Garden-drivhuse klarede det okay, men de er stadig alt for små til at høste. Ifølge Ikea tager det normalt 5-7 uger at få spisemodne planter, så de skal skyde i vejret den næste uge for at nå det inden for det tidsrum.

 

Hvad er næste hydroponics-trin?

Jeg har været lidt bekymret for mængden af næring til planterne. Når planter bliver gule, har det ofte noget med næringsbalancen at gøre, og flere af mine planter – især dem i spirekassen – blev helt gule. Mit nyeste forsøg er derfor at give planterne lidt ekstra gødning (1/2 låg til 2 liter vand). Så vil jeg se, om de begynder at vokse hurtigere. Men det er også muligt, at jeg har hældt for meget næring på dem, og jeg burde have skåret ned. Det får vi at se.

Jeg vil snart lave et nyt forsøg med spiring. Her vil jeg prøve at lægge spireblokkene og frøene i blød, inden jeg sætter spirekassen op. Det skulle få frøene til hurtigere at komme ud af skallen. Hvis det hjælper spiringen hurtigere i gang, kan det måske skære lidt ned på dyrkningstiden. Det skulle i øvrigt også sørge for at stenulden beskadiger frøene mindre.

Jeg vil til næste forsøg købe nogle andre potter med flere slidser. Det har jo været ret svært at styre mug og alger i dette forsøg. Jo mere lukkede potterne er, jo mindre vandgennemstrømning er der om planten. Flere slidser burde altså lade vandet strømme mere frit.

Konklusionen på dette forsøg må være, at det ikke er helt let at få planter til at gro med hydroponics-metoden. Jeg ved, det kan lade sig gøre, så jeg må op på hesten igen og igang med det nye forsøg. Forsættelse følger…

 

Lidt ekstra billeder fra forsøget:

 

5 kommentarer

 1. Poul Jepsen - 5 år ago

  Hej Jeg har det perfekte hydroponic system til nettop de du beskriver i din fine artikel.
  Venligst send din e-mail addresse, så vil jet fremsende fotos.
  Jeg ved ikke om du har kommercielle interesser, men lad os tale om det.

  • spirementet - 5 år ago

   Hej Poul. Det lyder spændende. Jeg har ingen kommercielle interesser – skriver bare om mine egne fritidsprojekter. Sender en mail til dig.

  • Jakob Sørensen - 5 år ago

   Hej Spirementet og Poul.
   Først og fremmest tak for en fin beskrivelse af dit DIY-projekt og hvilke udfordringer det affødte. Jeg er selv meget interesseret i hydroponics og hele tanken om at dyrke planter på den måde. Jeg vil høre om du, Poul, også havde mulighed for at sende fotos til mig?
   Mvh. Jakob

   • spirementet - 5 år ago

    Hej Jakob.
    Dejligt at høre, at der også er andre derude, som interesserer sig for hydroponics. Det er også super spændende, når man først får det til at køre.
    Din e-mailadresse bliver (af sikkerhedsmæssige grunde) ikke vist her på siden, men jeg vil da gerne skrive til Poul og spørge, om han også vil sende billederne til dig. Er det okay for dig?

  • Charlotte - 5 år ago

   Hej Poul
   Det vil jeg rigtig gerne høre mere om 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *