Masser af små grønne og sorte bladlus på purløgene

Metoder til at slippe af med bladlus

Bladlusene har haft en god sommer og efterår i min altankasse - og det er gået ud over purløgene. Jeg valgte at eksperimentere lidt og afprøve et par forskellige husråd - én af metoderne fik til sidst bugt med skadedyrene.

Det startede, da jeg kom hjem efter to ugers sommerferie. Hundredevis af grønne og sorte bladlus kravlede rundt og sugede sig fast til mine purløg i altankassen. Lusene havde haft frit spil, og nu hang purløgene slapt og visnede langsomt.

Jeg kunne jo bare sprøjte purløgene med insektsæbe eller klippe dem ned, men jeg havde lyst til at eksperimentere. Efter lidt research fandt jeg et par forskellige (mindre skrappe) husråd til at komme af med bladlus, og de skulle prøves af.

 

Metode 1: Skyl planterne med vand

Mange blogs, bøger og artikler anbefaler, at man først forsøger at skylle planten, der er blevet angrebet, med almindeligt postevand. Det mest effektive skulle være at tage planten ind under bruseren og skylle den – uden for meget af vandet løber ned i jorden. Hvis ikke alle bladlusene ryger af, kan man nippe dem af enkeltvis bagefter.

Det er jo ikke sådan lige til, når mine purløg er i altankassen. Kassen er alligevel lidt for stor til at tage ind under bruseren. Jeg har desværre ikke en vandhane på altanen, så jeg kunne spule purløgene. Mit forsøg med at skylle planterne blev derfor lidt halvhjertet – med en vandekande, hvor jeg bagefter prøvede at samle vandet i toppen af altankassen op igen.

Jeg afprøvede det nogle dage, men der var lidt for mange bladlus, og vandstrålen var nok ikke helt stærk nok til at lusene gav slip. Jeg opgav derfor hurtigt denne metode.

 

Metode 2: Sprøjt planterne med mælk blandet i vand

De anbefaler blandt andet i bogen ‘Økologisk Plantebeskyttelse’ af Schmid og Henggeler (udsolgt fra forlaget), at man sprøjter planten med en blanding af skummetmælk og vand. 50% vand og 50% frisk skummetmælk – og aldrig i direkte sollys. Mælken bliver sur og omkranser bladlusene, og det kan lusene ikke lide.

Jeg lavede derfor at lave en blanding i en sprayflaske med den minimælk (det var det, vi havde) og vand. Det blev sprøjtet på purløgene og fik lov at stå indtil næste dag, hvor jeg igen sprøjtede. Det gjorde jeg hver dag igennem en uge.

Purløgene der er sprøjtet med mælke/vandblandingen

Purløgene der er sprøjtet med en blanding af mælk og vand for at komme bladlusene til livs.

Umiddelbart havde det en god effekt. Mange af bladlusene forsvandt eller blev til små sorte klumper på purløgene. Efter en uge var der dog stadig en del bladlus tilbage. Det var som om, at mælkeblandingen ikke kunne hamle op med det voksende antal af bladlus. Jeg gav derfor til sidst op.

 

Metode 3: Sprøjt planterne med en blanding af opvaskemiddel og vand

Der findes mange opskrifter på hjemmelavede insektsæber rundt omkring på nettet. De fleste bruger brun sæbe, men jeg fandt også et par stykker, hvor de bare blandede opvaskemiddel og vand. Det måtte jeg også prøve.

Vi havde en flaske med økologisk opvaskemiddel uden parfume, og jeg brugte en smule (en teskefuld cirka) sammen med en liter vand og puttede det på en sprøjteflaske. Purløgene fik godt med sæbeblandingen et par gange. Det var nok. Så forsvandt alle bladlusene.

Endelig havde jeg fundet en metode, der virkede.

 

Resultat

Det var opvaskemiddel blandet med vand, der virkede til sidst – men om det er så meget anderledes end at sprøjte med insektsæbe, ved jeg ikke. Det er jo stadig en slags sæbe, og jeg vil da også vente lidt, før jeg vil høste af purløgene. Sæben skal lige skylles af igen.

Hvis (når) bladlusene engang kommer tilbage til nogle af mine planter, vil jeg nok starte med at bruge mælkeblandingen. Så kan opvaskemiddelblandingen være backup og en sidste løsning er insektsæben.

Purløgene gror nu igen fint

Purløgene er endelig ved at komme ovenpå igen, efter bladlusene er forsvundet. Løgene har taget en del skade, men nye skud er allerede på vej op af jorden.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *