Basilikum der dyrkes hydroponisk

Tips til hydroponics

Efter en sløv hydroponics-start har jeg nu endelig fået styr på dyrkningsmetoden. Her er mine bedste tips.

Jeg har tidligere kastet mig over at prøve dyrkningsmetoden hydroponics. I de forsøg stødte jeg på en hel del problemer, så planterne aldrig voksede sig store. Der var tydeligvis noget galt med forholdene – kort tid efter jeg flyttede spirerne over i potterne med vækstmedie, begynde de at hænge og blive gule, og der kom hurtigt mug og alger på overfladen af vækstmediet.

Nu har jeg fået rettet op på systemet, og planterne vokser sig store og grønne. Det var bare et par begynderfejl, jeg lige skulle have rettet op på.

 

Undgå lys direkte på vandet

En af de store fejl jeg lavede var, at jeg brugte drivhuse, hvor der var lys direkte ned på vandet. Jeg brugte blandt andet mit Fiskars Kitchen Garden-drivhus, hvor der er en del plads rundt om potterne, så lyset kan ramme vandet. Det hjalp at sætte sølvpapir rundt om potterne for at skærme af for lyset, men det så ikke så pænt ud og var ikke så praktisk, når der skulle vandes.

I dag har jeg anskaffet mig et IKEA Växer dyrkningssæt, der er lavet til hydroponics. Her sidder en masse små netpotter ned i nogle huller, så lyset ikke rammer vandet. Derudover er der en lille tragt, der gør det let at hælde nyt vand ned i bakken under potterne.

 

Hydroponics med basilikum

I IKEAs dyrkningssæt kan lyset ikke komme ned til bakken med vand.

 

Jeg har fundet ud af, at når man bruger IKEAs dyrkningssæt, er det vigtigt ikke at fylde bakken under potterne helt op til max – så kommer vandet nemlig så højt op omkring vækstmediet, at der kommer mug og alger. Så fyld hellere lidt mindre vand på lidt oftere.

 

Lekanødder i stedet for IKEAs vækstmedie

Jeg opdagede hurtigt, at det var mindst lige så godt at bruge lekanødder som IKEAs vækstmedie – hvis ikke bedre. Det er meget lettere at få fat på lekanødderne, der kan købes i de fleste byggemarkeder og planteskoler. Samtidig er de noget lettere at rengøre, så man kan genbruge dem. Jeg har flere gange prøvet at skolde IKEAs pimpsten, men de blev aldrig rigtigt rene. Lekanødderne er så store, at de er lettere at skylle rene.

Husk i øvrigt at skylle lekanødderne godt den første gang, de skal bruges, da der sidder en masse brun ler på dem, der gør vandet beskidt.

 

Spirekassen er udnødvendig

I starten brugte jeg stenuld og spirekasse til at få sat gang i spiringen – bare et par frø i hver spireblok. Det fungerede rigtigt fint, og jeg fik nogle flotte spirer. Jeg er dog siden gået over til slet ikke at bruge spirekassen. Jeg fandt ud af, at spirerne vokser lige så fint frem, hvis jeg drysser en håndfuld frø ud over vækstmediet.

 

Spirer i vækstmedie

Frøene spirer fint direkte i vækstmediet.

 

Ofte bliver der lidt for mange spirer på denne måde, men jeg rydder ud i dem ved at flytte de ekstra spirer over i nogle andre krukker. På den måde har jeg også altid spirer til mine andre projekter – bl.a. aquaponics-forsøget.

 

Pas på med at gøde for meget

Planterne i et hydroponisk system får ikke den næring, andre planter får fra jorden. Når man dyrker krydderurter hydroponisk, skal man derfor bruge en eller anden form for gødning. I mine første forsøg var jeg bange for, at planterne ikke fik nok næring, og jeg gav dem derfor ret meget gødning (1/2 låg gødning til 3 liter vand).

Efter at have skåret ned på gødningen går det meget bedre. Når frøene er igang med at spire, giver jeg dem slet ikke gødning. Derefter får de kun gødning en gang om ugen – 1/4 låg gødning til 3 liter vand. I løbet af ugen hælder jeg derudover ofte et par dl frisk vand uden gødning ned til planterne. Det har gjort, at krydderurterne ikke længere får de gule blade med sorte pletter.

 

 

 

 

 

4 kommentarer

 1. Heidi Wraae - 5 år ago

  Hej…..tak for inspirerende læsning. jeg har selv lige købt plante vækst systemet fra ikea. Jeg har dog lidt svært ved at finde frø der passer til jordløs dyrkning. Fandt du nogle eller har du bare brugt almindelige frø ?

  • spirementet - 5 år ago

   Hej Heidi.
   Jeg bruger bare almindelige frø. Jeg har dog fundet ud af, at der er nogle plantetyper, der er lettere at få til at gro end andre. Det fungerer generelt bedst med de planter/krydderurter, der har store blade – f.eks. basilikum, koriander og bredbladet persille. Derimod har det været ret svært at få dild og purløg til at gro.
   Håber det kan hjælpe dig på vej 🙂

 2. Mads - 2 år ago

  Hej

  Jeg har et växerset uden belysning. Det gav meget skæve planter. Nu vil jeg gerne prøve at dyrke i kælderen hvor der ikke er lys. Men jeg mangler en passende lampe. Växer sælges ikke mere. Hvad skal man være opmærksom på ved køb af lampe? Er der noget med watt? Vil almindelige LED pærerne gå an? Skal de lyse 12 timer dagligt?

 3. Tina Nyhave Gøtke - 2 år ago

  Hej…
  Skal bare lige have det bekræftet at jeg har forstået det korrekt
  Du bruger ikke gromedier, men sår og gror direkte kun i lecakugler??

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *